<<
>>

Страхування корпусу й оснащення перевізних засобів

У міжнародній практиці це страхування називається КАСКО. На страхування, яке здійснюється на випадок передбачених випадковостей і небезпек, що можуть статися під час плавання або будівництва судна, приймається будь-який інтерес, пов’язаний з його експлуатацією.
З метою стандартизації договорів страхування застосовуються типові умови, які об’єднують певні групи ризиків.
  • За умовами “з відповідальністю за загибель і пошкодження” відшкодуванню підлягають:

а)              збитки від пошкоджень або фактичної чи конструктивної повної загибелі судна внаслідок пожежі, блискавки, бурі, вихору та інших стихійних лих, катастрофи, посадки судна на мілину, зіткнення суден одне з одним або з будь-якими нерухомими чи плавучими предметами, у тому числі лід, або через те, що судно перекинеться або затоне, а також внаслідок нещасних випадків при навантаженні, укладанні і вивантаженні вантажу або при прийманні палива, вибуху на борту судна чи поза ним, вибуху котлів, поломки валів, прихованого дефекту корпусу машин і котлів, недбалості або помилки капітана, механіка, інших членів команди або лоцмана;

б)              збитки від пошкодження судна внаслідок заходів, яких було вжито для порятунку або гасіння пожежі;

в)              збитки від пропажі судна безвісти;

г)              збитки, внески і витрати по загальній аварії;

д)              збитки, які судновласник зобов’язаний відшкодувати власнику іншого судна внаслідок зіткнення суден;

е)              всі необхідні і доцільні витрати по порятунку судна, зменшенню збитку і встановленню його розміру, якщо збиток відшкодовується за умовами страхування.

У рамках цих умов звичайно встановлюється 3%-на умовна франшиза. Збитки від пошкоджень відшкодовуються без франшизи лише в тих випадках, якщо їх причиною були катастрофа, зіткнення з іншим судном, посадка на мілину, пожежа або вибухи на судні, а також за наявності загальної аварії.

Збитки від повної загибелі судна завжди відшкодовуються без франшизи.
  • Умови “без відповідальності за пошкодження, крім випадку катастрофи" за обсягом відповідальності більш обмежені. При цьому збитки від загибелі судна відшкодовуються повністю, а збитки від пошкоджень лише у випадках, якщо вони були наслідком катастрофи судна. Підлягають відшкодуванню також збитки від пропажі судна безвісти; збитки, внески витрати по загальній аварії; збитки, які судновласник зобов’язаний оплатити власнику іншого судна через зіткнення суден; всі необхідні і доцільні витрати по порятунку судна, а

    також зменшення і визначення розміру збитку, якщо збиток підлягає відшкодуванню за умовами страхування.

  • Умови “без відповідальності за приватну аварію” передбачають відшкодування збитків від повної фактичної або конструктивної загибелі судна з причин, викладених вище в п. а) попередньої умови; збитків від пропажі судна безвісти; збитків, що відносяться до загальної аварії, однак тільки в тих випадках, коли збитки заподіяні устаткуванню, механізмам, машинам і котлам, але не корпусу судна і стерну; відшкодовуються також збитки, заподіяні гасінням пожежі або зіткненням з іншими суднами під час рятувальних робіт, витрати по порятунку судна, зменшенню збитку і встановленню його розміру, якщо збиток відшкодовується за умовами страхування.
  • Умова “з відповідальністю тільки за повну загибель судна, у тому числі витрати по порятунку” передбачає відшкодування збитків від повної загибелі (фактичної або конструктивної), пропажі судна безвісти, відшкодування витрат по порятунку судна.
  • Умова “з відповідальністю тільки за повну загибель судна” передбачає відшкодування збитків тільки від повної (фактичної або конструктивної) загибелі судна, внаслідок небезпек, перерахованих вище, і від пропажі судна безвісти.

В усіх випадках не відшкодовуються збитки, що відбулися внаслідок умислу або грубої недбалості страхувальника, виго- донабувача або їхніх представників; немореплавності судна (тобто ненадійності або непристосованості до даного плавання, відсутності необхідного спорядження або устаткування, необхідного складу команди, належної її кваліфікації, відправлення в рейс без належних суднових документів або неправильно навантаженим); старіння або зносу судна, його частин і речей; форсування льоду без проводки криголамом, навантаження з відома страхувальника або вигодонабувача, але без відома страховика; вибухонебезпечних або самозаймистих речовин; будь-яких воєнних дій або військових заходів та їх наслідків, пошкодження або знищення мінами, торпедами,

бомбами й іншими знаряддями війни; піратських дій, а також громадянської війни, народних хвилювань і страйків, конфіскації, реквізиції, арешту або знищення судна на вимогу військової або цивільної влади; втрати фрахту, простою (включаючи витрати по заробітній платі і утриманню команди під час простою і ремонту судна).

Не відшкодовуються також інші непрямі збитки страхувальника, крім випадків, коли за умовами страхування такі збитки підлягають відшкодуванню в порядку загальної аварії.

Це базисні умови страхування суден. За згодою сторін вони можуть розширюватися за рахунок внесення в них інших ризиків. Загальноприйнято за окрему премію внесення в договір страхування військових і страйкових ризиків, втрати фрахту і т.ін.

Договір страхування суден

При укладанні договору страхування має бути повідомлена докладна інформація про судно: тип, назва, рік побудови та інші дані, що характеризують судно. Зазначаються також бажані умови страхування, період страхування - на певний строк або рейс. У першому випадку вказується, крім терміну, передбачуваний район плавання, у другому - порти заходу судна.

При страхуванні на термін відповідальність страховика починається і закінчується о 24-й годині дати, зазначеної в договорі страхування. Однак якщо судно на момент закінчення терміну договору стоїть на приколі в порту, перебуває в плаванні або потрапило в біду, договір страхування вважається продовженим до прибуття в порт призначення, а страховик має право на одержання додаткової премії, пропорційної терміну продовження договору.

При страхуванні на рейс відповідальність страховика починається з моменту віддання швартових (зняття з якоря) у порту відправлення і закінчується в момент пришвартування або постановки на якір у порту призначення.

Страховик несе відповідальність за збитки, що відбулися тільки в тому районі плавання і тільки по тому рейсу, який був обумовлений у договорі страхування. При виході судна за межі району плавання або при відхиленні від обумовленого в договорі шляху проходження страхування припиняється. Щоб і в таких випадках договір страхування залишався в силі, страхувальник має вчасно заявити страховику про передбачувану зміну району плавання або рейсу і підтвердити готовність сплатити додаткову премію, якщо страховик цього зажадає.

Відповідно до міжнародних правил капітани суден зобов’язані надати допомогу будь-якій виявленій у морі особі, якій загрожує загибель, і при одержанні сигналу про допомогу з максимально можливою швидкістю йти на допомогу тим, хто потрапив у біду. Тому не є порушенням договору страхування відхилення судна від обумовленого шляху або вихід з району плавання з метою порятунку людей, суден і вантажів, а також відхилення, викликане дійсною необхідністю забезпечення безпеки рейсу.

Про всі відомі випадки змін у страховому ризику страхувальник зобов’язаний повідомити страховика. Зміни в ризику, що відбулися після укладення договору страхування, які збільшують ступінь ризику страховика, дають йому право на додаткову премію або зміну умов страхування. У разі відмови страхувальника договір припиняється з моменту настання змін у ризику.

Встановлення обґрунтованих тарифів є однією із основних проблем морського страхування. Тверді тарифи виробити практично неможливо. Вони повинні бути обумовлені різноманітністю видів, типів і класів суден, географією їх експлуатації і районами плавання, видами перевезених вантажів. Повинні враховуватися і багато супутніх умов плавання, наприклад, пора року, коли настає період штормів або виникає льодова обстановка. Так, за плавання в арктичних водах, де судно може застрягти в льодах або одержати пошкодження від зіткнення з льодом, зазвичай понад звичайні ставки, встановлені для плавання в теплих водах, стягується додаткова плата, так звана екстра-премія.

Крім всіх інших факторів, страховик змушений враховувати ступінь ризику, пов’язаного з якістю самого судна. Перевага віддається досконалим сучасним суднам вищого класу регістру, які плавають у спокійних регіонах, а щодо застарілих або взагалі позбавлених регістру суден застосовуються підвищені тарифні ставки.

Міжнародна практика розробила тверді тарифи тільки для певного типу суден, які плавають у суворо визначених районах, а також тарифні ставки екстра-премій за вихід у небезпечні райони.

При страхуванні цілих флотів звичайно встановлюється середня ставка для всього флоту. Іноді для більш точного розрахунку тарифів судна групуються за загальними однорідними показниками, а ставка встановлюється для кожної групи окремо.

Взаємовідносини сторін при настанні страхового випадку

При настанні страхового випадку діють звичайні норми взаємин сторін по врегулюванню збитків, обумовлених умовами договору страхування, міжнародною практикою і нормами національного законодавства.

Якщо в договорі страхування не встановлено інше, збитки від пошкодження судна підлягають відшкодуванню в сумі, яка не повинна перевищувати вартість відновлення пошкодженої або загиблої частини судна, за винятком природного зносу її до моменту аварії. Практично в даному випадку застосовується принцип заліку “старого за нове”.

Страхувальник або вигодонабувач при одержанні страхового відшкодування зобов’язаний передати страховику всі наявні у них документи і докази, пов’язані зі збитками, а також виконати всі формальності, необхідні для здійснення права регресу до винуватої сторони.

Після сплати страхового відшкодування до страховика в межах сплаченої суми переходять всі претензії і права, які страхувальник або вигодонабувач має до третіх осіб - винуватців або відповідальних за заподіяння шкоди. 

<< | >>
Источник: Машина Н.І.. Міжнародне страхування: Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури. — 504 с.. 2006

Еще по теме Страхування корпусу й оснащення перевізних засобів:

  1. Страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів у Європі
  2. «Экспедиционный корпус» капитализма в развивающихся странах
  3. Техническое оснащение рабочих мест
  4. Техническое оснащение современных АБС
  5. Медичне страхування
  6. Глава 7 ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ
  7. Глава 8 СТРАХУВАННЯ МАЙНА
  8. Глава 9 СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  9. Глава 11 МОРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ
  10. Глава13 ЕКОЛОГІЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  11. Глава 15 МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  12. 18.1. Страхування експортних кредитів
  13. Глава 2 СВІТОВИЙ РИНОК СТРАХУВАННЯ
- Бюджетная система - Внешнеэкономическая деятельность - Государственное регулирование экономики - Инновационная экономика - Институциональная экономика - Институциональная экономическая теория - Информационные системы в экономике - Информационные технологии в экономике - История мировой экономики - История экономических учений - Кризисная экономика - Логистика - Макроэкономика (учебник) - Математические методы и моделирование в экономике - Международные экономические отношения - Микроэкономика - Мировая экономика - Налоги и налолгообложение - Основы коммерческой деятельности - Отраслевая экономика - Оценочная деятельность - Планирование и контроль на предприятии - Политэкономия - Региональная и национальная экономика - Российская экономика - Системы технологий - Страхование - Товароведение - Торговое дело - Философия экономики - Финансовое планирование и прогнозирование - Ценообразование - Экономика зарубежных стран - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика машиностроения - Экономика общественного сектора - Экономика отраслевых рынков - Экономика полезных ископаемых - Экономика предприятий - Экономика природных ресурсов - Экономика природопользования - Экономика сельского хозяйства - Экономика таможенного дел - Экономика транспорта - Экономика труда - Экономика туризма - Экономическая история - Экономическая публицистика - Экономическая социология - Экономическая статистика - Экономическая теория - Экономический анализ - Эффективность производства -