<<
>>

Страхування інтелектуальної власності

Під інтелектуальною власністю мається на увазі сукупність прав на результати інтелектуальної діяльності (творити, фонограми, винаходи і т.ін.) і засоби індивідуалізації (товарні знаки, фірмові назви і т.д.).

Інтелектуальна власність
  • досить нове поняття в сучасному житті.

Сплеск інтересу до питань захисту інтелектуальної власності викликаний широкомасштабним розвитком сучасних інформаційних технологій, мережі Інтернет, глибоким проникненням в усі сфери життя аудіо і відео техніки, який супроводжується широко висвітлюваним засобами масової інформації безпрецедентним порушенням законодавства і присвоєнням результатів чужої праці.

Нові технології в комунікаційних процесах, розвиток глобальних мереж типу Інтернету приводять до заміни виробництва віртуальним бізнесом, і інтелектуальна власність з наростаючою інтенсивністю стає багатством не меншим, ніж матеріальні блага. Так, наприклад, торгівля копірайтами і патентами в США вже охопила майже 20% її ринкового обороту.

Щорічно у світі витрачається сотні мільярдів доларів на інноваційні розробки. Не завжди можна відразу оцінити нове відкриття, його рентабельність і роль у майбутньому. Часто мільйонні витрати не приносять прибутку, а ідея, яка раптово прийшла людині в голову, здатна принести великий прибуток. Таким чином, інтелектуальна власність у сучасному світі має своє і аж ніяк не мале грошове вираження. А якщо так, то необхідна і потужна система заходів для її захисту.

Очевидно, що поки це є економічно вигідним, порушення авторського і патентного права були, є і будуть. Нині у світі вживаються необхідні заходи для захисту інтелектуальної власності. Створено Всесвітню організацію інтелектуальної власності (ВОІВ) і підписано декілька Договорів ВОІВ, що стосуються авторського права. Прийнято міжнародні конвенції й угоди з охорони інтересів виробників фонограм від незаконного їх використання, захисту нових сортів рослин і

низка інших.

Серед них Ніцька (1957 р. зі змінами 1979 р.), Мадридська (1989 р.) і Гаазька (1999 р.) угоди.

Однак переваги застосування правового механізму стосовно об’єктів інтелектуальної власності стають очевидними тільки при відповідному керуванні ними. Керування інтелектуальною власністю в ринковій економіці як фізичної, так і юридичної особи - це способи здобуття максимальних доходів. Методи ці будуть ефективними тільки тоді, коли витрати на оформлення і дотримання прав на результати творчої діяльності перекриваються доходами.

Якщо існує матеріальна цінність, то виникає проблема її захисту. Нині вона вирішується в основному шляхом розвитку правової бази. Питання ж відшкодування авторам матеріальної і моральної шкоди, яка спричинена несанкціонованим використанням їхньої інтелектуальної праці, вирішується рідко через відсутність у багатьох випадках розроблених методик розрахунку збитку, а також через матеріальну недієздатність відповідача.

Однак у світовій практиці порівняно недавно, але успішно для відшкодування матеріального і морального збитку у разі порушення прав інтелектуальної власності використовується страхування [46]. На пострадянському просторі, незважаючи на завойовані позиції страхування по захисту різних майнових ризиків, страхування інтелектуальної власності тільки починає заявляти про себе.

Під страхуванням інтелектуальної власності розуміють сукупність видів страхування, у яких об’єкт страхування пов’язаний зі створенням, використанням або оборотом результатів інтелектуальної діяльності, а також наданням консалтингових чи посередницьких послуг на ринку інтелектуальної власності.

Звичайно йдеться про страхування на випадок встановлення факту використання інтелектуальної власності іншими особами, титулу власності або обвинувачень у використанні чужих результатів і досягнень, а також професійної відповідальності представників інфраструктури ринку інтелектуальної власності.

Страхування інтелектуальної власності - повністю сформований сегмент страхового ринку на Заході.

Так, практика страхування у Франції, яка вважається однією із найбільш розвинутих у страховому відношенні країн, дозволяє зробити висновок, що найбільшою популярністю користується страховий захист інтелектуальної власності в інформатиці, прикладних технологіях, виробництві і поширенні відеопродукції. Страхова практика Німеччини додає до уже зазначених видів страхування збитку, якого завдано автору або власнику літературної, наукової та іншої праці в результаті її незаконного використання або відтворення.

Страхування ризиків, пов’язаних з інтелектуальною власністю, є дуже складним, оскільки багато елементів авторських прав, їх підтвердження і доведення незаконного використання важко встановити.

Крім того, існують більш глибокі причини недостатньої розвиненості цього виду страхування, особливо в країнах колишнього соціалістичного табору, які криються не тільки в технічних проблемах і некоректному ставленні до прав на інтелектуальну власність. Проблема у власне потенційних страхувальниках і страховиках.

Потенційні страхувальники, які не звикли до значимої оцінки своєї інтелектуальної праці, не бачать сенсу в страхуванні і тільки останнім часом у зв’язку з прийняттям законодавства про інтелектуальну працю і широке обговорення цих питань у пресі почали цікавитися цією послугою.

Страхові ж компанії займають очікувальну позицію, оскільки дотепер були лише одиничні спроби пропозицій по укладенню договорів страхування об’єктів інтелектуальної власності. Не маючи можливості сформувати стійкий страховий портфель, страхові компанії вважають цей вид страхування досить ризикованим і проблематичним.

Про доцільність страхування інтелектуальної власності свідчить як досвід розвинутих країн світу, так і тенденції, які намітилися в Росії. Те, що незважаючи на скептичні настрої таке страхування можливе не тільки в країнах Заходу, а й у ко

лишніх країнах СНД, показує досвід діяльності російського страхового альянсу “Фиделити” [57]. Безумовно, життя і практика страхування скоригують ці правила, але те, що вони запропоновані на ринку і затребувані, можна розглядати як вагомий аргумент на користь можливості і необхідності такого страхування.

До предмета страхування належить широкий перелік зареєстрованих і підтверджених відповідними документами об’єктів інтелектуальної власності (ОІВ): винахід, корисна модель, промисловий зразок, товарний знак, наукова праця, літературний, програма для ЕОМ, база даних, інформаційні ресурси, інформаційні системи, технології і засоби їх забезпечення, науковий і (або) науково-технічний результат науково- технічної діяльності. У кожне поняття вкладається зміст, що несуперечить законодавству, який дозволяє розглядати його як страховий ризик.

Винаходу надається правова охорона, якщо воно є новим, має винахідницький рівень і застосовується в промисловості. До корисних моделей відноситься конструктивне виконання засобів виробництва і предметів споживання, а також їх складових частин. До промислових зразків належить художньо-конструкторське вирішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд.

Товарний знак і знак обслуговування - це позначення, здатні відрізняти відповідно товари і послуги одних юридичних або фізичних осіб від однорідних товарів і послуг інших юридичних або фізичних осіб.

Програма для ЕОМ - це об’єктивна форма представлення сукупності даних і команд, призначених для функціонування ЕОМ та інших комп’ютерних пристроїв з метою одержання певного результату. Під програмою для ЕОМ маються на увазі також підготовчі матеріали, отримані в ході її розробки, і породжені нею аудіовізуальні відображення.

База даних - це об’єктивна форма представлення та організації сукупності даних (наприклад, статей, розрахунків),

систематизованих таким чином, щоб ці дані могли бути знайдені й опрацьовані за допомогою ЕОМ.

Інформаційні ресурси - окремі документи і масиви документів, документи, масиви документів в інформаційних системах (бібліотеках, архівах, фондах, банках даних, інших інформаційних системах).

Інформаційні системи, технології і засоби їх забезпечення - організаційно упорядкована сукупність документів (масивів документів) і інформаційних технологій, у тому числі з використанням засобів обчислювальної техніки і зв’язку, які реалізують інформаційні процеси.

Науковий і (або) науково-технічний результат науково- технічної діяльності - продукт наукової і (або) науково- технічної діяльності, що містить нові знання і зафіксований на будь-якому інформаційному носії.

Страхуванню підлягають економічні збитки страхувальника, викликані втратою або відмовою в одержанні охоронних документів на ОІС, внаслідок таких подій:

  1. Непередбачене розголошення змісту ОІВ і витік інформації, що призвели до появи відомостей у відкритій пресі і до втрати пріоритету, широкого безоплатного використання ОІВ конкурентами, одержання охоронних документів конкурентами на ОІВ і закриття ринку збуту ОІВ.
  2. Некваліфіковане оформлення заявочних матеріалів на одержання охоронних документів на ОІВ, що призвело до втрати пріоритету, широкого безоплатного використання ОІВ конкурентами, одержання охоронних документів конкурентами на ОІВ і закриття ринку збуту ОІВ.
  3. Виявлення патентів - аналогів з більш раннім пріоритетом, до втрати пріоритету або визнання ОІВ недійсним у результаті заперечення третіми особами.
  4. Економічні збитки страхувальника, викликані використанням ОІВ без дозволу страхувальника - власника ОІВ, що спричинило широке безоплатне використання ОІВ конкурентами, плагіату в літературі, мистецтві, науці.

  5. Судові витрати, у тому числі на сплату державного та іншого мита, відшкодування витрат, пов’язаних з розглядом справи (сум, що підлягають виплаті за проведення експертизи, призначеної арбітражним або загальногромадянським судом, або органами державного патентного відомства, виклик свідка, огляд доказів на місці), а також витрат, пов’язаних з виконанням судового акта внаслідок необхідності захистити порушені третіми особами права страхувальника на ОІВ, витрати по оплаті послуг стороннього адвоката, який спеціалізується на веденні таких справ, та ін. При цьому страхувальник може виступати як у якості позивача, так і відповідача.

Страховою подією є:

по-перше, документально підтверджене порушення третіми особами права страхувальника (незаконне заво- лодіння цим правом і/або його незаконне використання) на приналежні йому на законних підставах ОІВ, зазначені в договорі страхування;

по-друге, позов з боку третіх осіб стосовно страхувальника з метою анулювання його прав на ОІВ, зазначених у договорі страхування.

Розмір базових страхових тарифів по страхуванню майнових інтересів, пов’язаних з порушенням або втратою прав на ОІВ встановлюється у відсотках від страхової суми (ліміту страхового відшкодування за рік) на підставі табл. 8.1.

Страхова сума встановлюється при укладанні договору страхування за згодою сторін. При цьому страхова сума по ризиках, пов’язаних із порушенням прав страхувальника на ОІВ, встановлюється не більше середньої вартості річного обсягу реалізації продукції по ОІВ у цінах на момент укладення договору страхування.

Страхова сума по ризиках, пов’язаних із втратою прав власності на ОІВ, не може перевищувати оцінну вартість цих прав. Оцінювач для оцінки вартості прав на ОІВ повинен мати відповідну ліцензію на право здійснення оцінної діяльності і вибирається за згодою сторін.

Страхові тарифи по страхуванню інтелектуальної власності Таблиця 8.1
Назва страхового ризику Розмір

базового

тарифу

1. Економічні збитки страхувальника, викликані втратою або відмовою в одержанні охоронних документів на ОІВ, викликані наступними подіями:

1.1. Непередбачене розголошення суті ОІВ і витік інформації, що призвели до появи відомостей у відкритій печаті і до втрати пріоритету, широкого безоплатного використання ОІВ конкурентами, одержання охоронних документів конкурентами на ОІВ і закриття ринку збуту ОІВ 0,9
1.2. Некваліфіковане оформлення заявочних матеріалів на одержання охоронних документів на ОІВ, призвело до втрати пріоритету, широкого безоплатного використання ОІВ конкурентами, одержання охоронних документів конкурентами на ОІВ і закриття ринку збуту ОІВ 0,5
1.3. Виявлення патентів - аналогів з більш раннім пріоритетом, що призвело до втрати пріоритету або визнання ОІВ недійсним у результаті заперечення третіми особами 0,5
Всього по ризиках 1.1, 1.2, 1.3: 1,9
2. Економічні збитки страхувальника, викликані використанням ОІВ без дозволу страхувальника - власника ОІВ, що призвело до широкого безоплатного використання ОІВ конкурентами, плагіату в літературі, мистецтві, науці 2,3
3. Судові витрати, у тому числі на оплату державного та іншого мита, відшкодування витрат, пов'язаних з розглядом справи (сум, що підлягають виплаті за проведення експертизи, призначеної арбітражним або загальногромадянським судом, або органами Державного патентного відомства Російської Федерації, виклик свідка, огляд доказів на місці), а також витрат, пов'язаних з виконанням судового акта внаслідок необхідності захистити порушені третіми особами права страхувальника на ОІВ, витрати по оплаті послуг стороннього адвоката, який спеціалізується на веденні таких справ і т.ін., при цьому страхувальник виступає як позивач 2,1
Те саме, але страхувальник виступає як відповідач 1,6

Перелік ризиків, що покриваються страхуванням, широкий і реальний. Безумовно, життя буде вносити свої корективи в цей ще не сформований вид страхування. Страхові тарифи, які, треба думати, обґрунтовані відповідними розрахунками, невеликі, що свідчить про доступність такого страхування для широких інтелектуальних кіл суспільства. 

<< | >>
Источник: Машина Н.І.. Міжнародне страхування: Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури. — 504 с.. 2006

Еще по теме Страхування інтелектуальної власності:

  1. Глава 7 ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ
  2. Глава 8 СТРАХУВАННЯ МАЙНА
  3. Глава 9 СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  4. Глава 11 МОРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ
  5. Глава13 ЕКОЛОГІЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  6. Глава 15 МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  7. 18.1. Страхування експортних кредитів
  8. Страхування іпотечного і споживчого кредиту
  9. Глава 2 СВІТОВИЙ РИНОК СТРАХУВАННЯ
  10. Глава 5 ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОГО СТРАХУВАННЯ
  11. Глава 12 СТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ РИЗИКІВ
  12. Розділ III СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ
  13. Глава 18 СТРАХУВАННЯ КРЕДИТНИХ РИЗИКІВ
  14. Глава 19 СТРАХУВАННЯ БАНКІВСЬКИХ РИЗИКІВ
  15. Страхування відповідальності в США
- Бюджетная система - Внешнеэкономическая деятельность - Государственное регулирование экономики - Инновационная экономика - Институциональная экономика - Институциональная экономическая теория - Информационные системы в экономике - Информационные технологии в экономике - История мировой экономики - История экономических учений - Кризисная экономика - Логистика - Макроэкономика (учебник) - Математические методы и моделирование в экономике - Международные экономические отношения - Микроэкономика - Мировая экономика - Налоги и налолгообложение - Основы коммерческой деятельности - Отраслевая экономика - Оценочная деятельность - Планирование и контроль на предприятии - Политэкономия - Региональная и национальная экономика - Российская экономика - Системы технологий - Страхование - Товароведение - Торговое дело - Философия экономики - Финансовое планирование и прогнозирование - Ценообразование - Экономика зарубежных стран - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика машиностроения - Экономика общественного сектора - Экономика отраслевых рынков - Экономика полезных ископаемых - Экономика предприятий - Экономика природных ресурсов - Экономика природопользования - Экономика сельского хозяйства - Экономика таможенного дел - Экономика транспорта - Экономика труда - Экономика туризма - Экономическая история - Экономическая публицистика - Экономическая социология - Экономическая статистика - Экономическая теория - Экономический анализ - Эффективность производства -