<<
>>

Страхування фінансових гарантій

Страхування фінансових гарантій - це різновид страхування фінансових інвестицій від комерційних ризиків. Воно передбачає надання гарантій того, що певні фінансові зобов’язання, обумовлені в процесі укладання ділової угоди, сторонами якої виступають позичальник та інвестор, будуть виконані.

Страхування фінансових гарантій вважається спеціальним видом поручительства, яке забезпечує страховий захист від ризиків, пов’язаних з проведенням фінансових операцій.

Поручительство - ця та сфера підприємницької діяльності, у якій можуть діяти банки, спеціальні агентства і страховики. При цьому в кожній із країн існують певні особливості в правовому регулюванні таких операцій.

Так, наприклад, у Франції і Японії видача поручительств є монополією банків, а в США видача їх банками обмежена.

В Англії й Італії банки і страхові компанії мають рівні можливості.

У Німеччині існують спеціальні агентства, які займаються тільки такими операціями, конкуруючи тут з іншими фінансовими інститутами. Однак найчастіше гарантії банків і страхових товариств є рівноцінними.

Цивільний кодекс Росії розрізняє договори поручительства і банківської гарантії. За договором поручительства поручитель зобов’язується перед кредитором іншої особи

відповідати за виконання нею його зобов’язання повністю або частково.

Право на видачу банківських гарантій мають банки, інші кредитні установи і страхові організації. Відповідно до договору банківської гарантії гарант дає на прохання іншої особи (принципала) письмове зобов’язання сплатити кредитору принципала (бенефіціару) відповідно до умов зобов’язання, яке дається гарантом, грошову суму по представленні бе- нефіціаром письмової вимоги про її сплату.

До страхування фінансових гарантій належить страхування заставних, що передбачає відповідальність страховика перед кредитором, який видав позику під заставу заставної на власність, у разі неповернення позичальником виданої позики і неможливості відшкодувати понесені у зв’язку з цим збитки за рахунок отриманої в заставу заставної.

Поява і швидкий розвиток видів страхування фінансових гарантій на страхових ринках розвинутих країн, а в даний час воно забезпечує страховим захистом операції по багатьох видах фінансових угод, викликані тим, що приватні і невеликі корпоративні інвестори найчастіше не мають достатніх знань для проведення власного глибокого аналізу ризику інвестиційних вкладень і в той же час зацікавлені в інвестиціях з найменшим ризиком. Це й забезпечується даним страхуванням у разі, якщо договори укладаються з фінансово стійкою страховою компанією з гарною репутацією.

Серед видів страхування фінансових гарантій можна виділити страхування:

  • облігацій та інших цінних паперів;
  • кредитів для короткострокових торговельних угод і довгострокових інвестицій;
  • заставних облігацій;
  • виплат по здачі в оренду, лізинг і т.ін.;
  • оплати вартості устаткування, що поставляється;
  • автомобільних позичок.

Так, страхуванню облігацій юридичних осіб можуть підлягати облігації підприємств різних галузей промисло

вості, будівництва, торгівлі і т.д. Страхування гарантує інвестору своєчасну й у належному обсязі виплату основного капіталу і відсотків на нього. Страхування підвищує кредитні можливості компаній-емітентів, робить облігації ліквідними, забезпечує їх розміщення за більш високими цінами. Страхова сума не перевищує, як правило, 90% вартості облігацій.

Однак проведення такого виду страхування потребує глибокого аналізу комерційних перспектив підприємства, облігації якого підлягають страхуванню, якості керування на ньому, темпів росту, фінансової стійкості, роботи постачальників і замовників, професіоналізму кадрів. Умовою забезпечення беззбитковості в даному виді страхування є рентабельність діяльності підприємства, а також коштів, що знаходяться в його розпорядженні.

За строками дії договорів усі види страхування звичайно поділяються на короткострокові (з терміном до 8 років), се- редньострокові (укладаються на термін від 8 до 30 років) і довгострокові. За категорією страхувальників розрізняють договори, що укладаються з юридичними особами, і страхування приватних осіб.

Основна особливість даного страхування полягає в тому, що страховик ставить завдання забезпечити практично беззбиткове проходження операцій, тобто не допустити виплати страхового відшкодування, оскільки застосовувані тарифні ставки передбачають, що імовірність настання страхових випадків і суми збитків по них повинні бути мінімальними. Тому страховики здійснюють ретельний добір страхувальників і об’єктів страхування. 

<< | >>
Источник: Машина Н.І.. Міжнародне страхування: Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури. — 504 с.. 2006

Еще по теме Страхування фінансових гарантій:

  1. Глава 17 СТРАХУВАННЯ ФІНАНСОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ, ГАРАНТІЙ ТА ОБЛІГАЦІЙ
  2. Глава 16 ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ З МЕТОЮ СТРАХУВАННЯ
  3. Страхування фінансових інвестицій
  4. Костирко Р. О.. Фінансовий аналіз: Навч. посібник. — Х.: Фактор,. — 784 с., 2007
  5. Механізми дії фінансових інструментів
  6. 7.3.4. Вимоги до фінансового стану
  7. Класифікація фінансових інструментів
  8. Страхування депозитів
  9. Страхування муніципальних облігацій
  10. Глава 7 ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ
  11. Глава 8 СТРАХУВАННЯ МАЙНА
  12. Глава 9 СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  13. Глава 11 МОРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ
  14. Глава13 ЕКОЛОГІЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  15. Глава 15 МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  16. 18.1. Страхування експортних кредитів
  17. Страхування вексельних кредитів
  18. Міжнародний досвід страхування експортних кредитів
  19. Глава 2 СВІТОВИЙ РИНОК СТРАХУВАННЯ
- Бюджетная система - Внешнеэкономическая деятельность - Государственное регулирование экономики - Инновационная экономика - Институциональная экономика - Институциональная экономическая теория - Информационные системы в экономике - Информационные технологии в экономике - История мировой экономики - История экономических учений - Кризисная экономика - Логистика - Макроэкономика (учебник) - Математические методы и моделирование в экономике - Международные экономические отношения - Микроэкономика - Мировая экономика - Налоги и налолгообложение - Основы коммерческой деятельности - Отраслевая экономика - Оценочная деятельность - Планирование и контроль на предприятии - Политэкономия - Региональная и национальная экономика - Российская экономика - Системы технологий - Страхование - Товароведение - Торговое дело - Философия экономики - Финансовое планирование и прогнозирование - Ценообразование - Экономика зарубежных стран - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика машиностроения - Экономика общественного сектора - Экономика отраслевых рынков - Экономика полезных ископаемых - Экономика предприятий - Экономика природных ресурсов - Экономика природопользования - Экономика сельского хозяйства - Экономика таможенного дел - Экономика транспорта - Экономика труда - Экономика туризма - Экономическая история - Экономическая публицистика - Экономическая социология - Экономическая статистика - Экономическая теория - Экономический анализ - Эффективность производства -