<<
>>

Система охорони здоров’я Німеччини

За досвідом останніх десятиліть німецька система виявилася найефективнішою у світі як по керуванню витратами на охорону здоров’я, так і за рівнем надання медичної допомоги населенню.

У Німеччині (ФРН) діє 1152 статутних фондів страхування через хворобу (ФСБ) - лікарняних кас. Статут

ний означає, що його діяльність регулюється державою. Понад 90% населення (всього 57 млн.) охоплено цими фондами. Фонди мають різну спеціалізацію (див. табл. 17.1). Вибір фонду для кожного громадянина добровільний.

Таблиця 15.1

Спеціалізація фондів страхування через хворобу

Спеціалізація ФСБ Кількість ФСБ Кількість застрахованих (млн. чол.)
За місцем роботи 696

фірмових фондів

9
За видом діяльності 173

професійних фондів

6
За місцем проживання 268

територіальних фондів

24
Спеціалізовані фонди по страхуванню службовців 15

замісних фондів

18

Основні риси німецької системи медичного страхування:

  1. Всі ФСБ на 97% фінансуються за рахунок внесків застрахованих і роботодавців. Внесок тієї й іншої сторін рівний. У сумі він складає 12,9% від фонду заробітної плати.
  2. Страхування через ФСБ є обов’язковим для всіх осіб, які працюють по найму з місячним доходом до 4750 марок. Страховий внесок залежить від доходу, але до певної межі. Доход понад цю суму при розрахунку страхового внеску до уваги не береться. Застрахованими є також всі утриманці.
  3. Особи з більш високим доходом мають право вийти із системи обов’язкового страхування і купити поліс у приватного страховика. Такий вихід є необоротним.
  4. У приватному страхуванні тариф диференціюється за віком і кількістю утриманців, але не за рівнем доходу.
  5. Нині у Німеччині діє 56 приватних страхових компаній з кількістю застрахованих 5,9 млн.
    чоловік (або 10% населення). Ще 4,7 млн. чоловік користуються приватним страхуванням на доповнення до основного.

  6. Обов’язкове страхування через хворобу поширюється також на безробітних, пенсіонерів, інвалідів і незаможних. їх страхують фонди соціального страхування.
  7. ФСБ забезпечують страхове відшкодування за усіма видами медичної допомоги, а саме: амбулаторний прийом, стоматологічна допомога, лікарняне обстеження, санаторно-курортне лікування в установах, які мають договори з ФСБ, офтальмологічну допомогу, медичні пристрої.
  8. Пацієнт вільний у виборі лікаря і лікарні.
  9. ФСБ покривають не більше половини всіх витрат на охорону здоров’я, решту - приватні страховики, фонди соціального страхування і ресурси державного бюджету (вони забезпечують лікарням фінансування капітальних вкладень).
  10. ФСБ є самокерованими, самофінансованими, непідприємницькими організаціями. Механізм самоврядування залежить від типу фонду. У територіальних, фірмових і професійних ФСБ 50% членів Ради управління обирається адміністрацією підприємств, 50% - трудовими колективами. У замісних фондах вся адміністрація складається із застрахованих.
  11. Система охорони здоров’я Німеччини, на відміну від США, домоглася контролю за зростання витрат на охорону здоров’я завдяки унікальній організації - постійно діючій національній конференції під назвою “Погоджена дія”. Підставою для її роботи є стаття Закону “Про соціальне страхування”, відповідно до якої витрати на медичну допомогу не повинні зростати швидше, ніж заробітна плата у країні.

Конференція проводить сесії, на яких може виступити будь-який бажаючий. її існування стало можливим завдяки високому моральному рівню нації, політичній і цивільній свідомості.

Робота конференції широко висвітлюється в ЗМІ. Насамперед, виступає міністр праці і соціального розвитку, далі - представники всіх зацікавлених структур, у тому числі страхових організацій. Сторони домовляються про тарифи і заходи, необхідні для обмеження зростання витрат. Результатом сесій

є випуск тарифікатора медичних послуг, за допомогою якого не допускається неконтрольоване зростання витрат на медичне обслуговування.

Таким чином, у Німеччині склалася обов’язкова за правовим статусом, змішана за джерелами фінансування, загальна за охопленням населення і видами медичної допомоги система страхування через хворобу. 

<< | >>
Источник: Машина Н.І.. Міжнародне страхування: Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури. — 504 с.. 2006

Еще по теме Система охорони здоров’я Німеччини:

  1. Система охорони здоров’я Великобританії
  2. Система охорони здоров’я США
  3. Організація охорони здоров’я на основі страхування
  4. 3.7. Здоровье населения — оценка качества окружающей среды Показатели здоровья и факторы влияния
  5. Страховий ринок Німеччини
  6. 4. Красота и здоровье
  7. 9.3. Здоровье личности и семьи
  8. Капитал здоровья
  9. Определение понятия «здоровье»
  10. Определение понятия «здоровье»
  11. Глава 8 Здоровье и продолжительность жизни
  12. Глава 8 Здоровье и продолжительность жизни
  13. Глава 5 Гигиена тела: сохранить здоровье
  14. 5.2. Здоровый образ жизни: забытая азбука
  15. Важность здорового диалога
  16. Методы измерения уровня здоровья
  17. Возмещение вреда, причиненного жизни и здоровью граждан
  18. ПРОЕКТ ВАШЕГО ЗДОРОВЬЯ
  19. Расчетная продолжительность здоровой жизни HALE
  20. ГЛАВА 19 САМООРГАНИЗАЦИЯ ЗДОРОВЬЯ РУКОВОДИТЕЛЯ
- Бюджетная система - Внешнеэкономическая деятельность - Государственное регулирование экономики - Инновационная экономика - Институциональная экономика - Институциональная экономическая теория - Информационные системы в экономике - Информационные технологии в экономике - История мировой экономики - История экономических учений - Кризисная экономика - Логистика - Макроэкономика (учебник) - Математические методы и моделирование в экономике - Международные экономические отношения - Микроэкономика - Мировая экономика - Налоги и налолгообложение - Основы коммерческой деятельности - Отраслевая экономика - Оценочная деятельность - Планирование и контроль на предприятии - Политэкономия - Региональная и национальная экономика - Российская экономика - Системы технологий - Страхование - Товароведение - Торговое дело - Философия экономики - Финансовое планирование и прогнозирование - Ценообразование - Экономика зарубежных стран - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика машиностроения - Экономика общественного сектора - Экономика отраслевых рынков - Экономика полезных ископаемых - Экономика предприятий - Экономика природных ресурсов - Экономика природопользования - Экономика сельского хозяйства - Экономика таможенного дел - Экономика транспорта - Экономика труда - Экономика туризма - Экономическая история - Экономическая публицистика - Экономическая социология - Экономическая статистика - Экономическая теория - Экономический анализ - Эффективность производства -