<<
>>

Міжнародний досвід страхування експортних кредитів

Страхування експортних кредитів є одним із найбільш ви- сокомонополізованих видів страхової діяльності. Залежно від видів ризиків воно може здійснюватися компаніями різного статусу.

Страхування від економічних і комерційних ризиків здійснюється вузьким колом приватних страхових компаній. Страхування ж від політичних ризиків здійснюється переважно державними страховиками або такими, у яких держава має контрольний пакет акцій, що дозволяє покривати збитки за рахунок бюджету держави. Таким способом здійснюється непряме державне субсидування експорту.

Природно, що найбільш відомі організації по страхуванню експортних кредитів від політичних ризиків належать країнам, яка займають лідируючі позиції на світовому страховому ринку. Серед них можна виділити:

  • Корпорацію закордонних приватних інвестицій, Експортно-імпортний банк (США);
  • Департамент гарантії експортних кредитів (ECGD) (Великобританія);
  • компанію страхування зовнішньої торгівлі (КОФАСЕ) (Франція);

  • міністерство зовнішньої торгівлі і промисловості (Японія);
  • САЧЕ - підрозділ по страхуванню експортних кредитів державного концерну ІНА (Італія);
  • “Гермес”, “Герлінг-концерн” (Німеччина);
  • корпорацію фінансування експорту і страхування (Австрія).

Форма контролю страхових угод з боку держави в різних країнах різна. У Німеччині, наприклад, страхове покриття експортних ризиків здійснюється від імені і за дорученням федерального уряду, який відшкодовує витрати, що непокривають- ся страховими преміями. В інших країнах (Великобританія, Франція, Японія) страхування надається одночасно з гарантією експортних кредитів і кредитів на виконання замовлень. Німецький метод роздільної відповідальності часто зазнає критики з боку платників податків.

Розглянемо досвід страхування експортних кредитів на прикладі Німеччини.

Страхування експортних ризиків у Німеччині здійснюється акціонерними товариствами: широко відомим страховим концерном “Гермес”, “Герлінг-концерном”, і Цюріхським акціонерним товариством кредитного страхування. Приватні страхові компанії, крім певних ризиків, не страхують від політичних ризиків і обмежують своє покриття більш короткими термінами і переважно для країн ЄС.

Основна частина ризиків по експортних кредитах припадає на частку “Гермеса”, діяльність якого контролюється державою. Платники податків країни несуть відповідальність за половину всіх зобов’язань суспільства. Щодо інших ризиків “Гермес” - приватне акціонерне товариство, яке пропонує також інші види страхування.

На відміну від інших країн, до 1993 року у Німеччині встановлювалися однакові ставки страхових премій незалежно від страхового ризику і платоспроможності клієнта. З 1994 року, після появи країн із трансформаційною економікою, був введений поділ на п’ять категорій країн:

  1. Без ризику, головним чином країни ЄС.
  2. Невеликий ризик, достатній досвід оплати за достатньо тривалий період часу.
  3. Стандартна категорія: для нормальних країн, що розвиваються, без конкретних ознак труднощів у здійсненні платежів.
  4. Підвищений ризик: країни-боржники, значні порушення в строках платежів.
  5. Дуже високий ризик: як правило, для угод із середніми і довгостроковими умовами оплати.

Під час обговорення страхової угоди в “Гермесі” у першу чергу звертається увага на договір постачання за умовами, типовими для цієї галузі, і особливо на умови оплати. Може бути зроблений запит про розмір попереднього покриття. Термін договору не повинен перевищувати певний період: п’яти років для промислово розвинутих країн, до 10 років - для країн, що розвиваються. Передбачається передплата в розмірі 15%.

Страховою вартістю при страхуванні кредитів є вартість договору, за винятком суми передоплати. Відшкодуванню підлягає залишкова вартість у разі, якщо здійснювалися проміжні платежі.

При покритті економічного ризику страхуються тільки витрати, зроблені до настання збитків, без обліку частки прибутку.

У “Гермесі” розрізняють два види страхового покриття:

  • поручительства - для державних учасників договору;
  • гарантії - на випадок неплатоспроможності приватних партнерів.

У державних партнерів покривається ризик неплатоспроможності. Обов’язковою вимогою є власна участь експортера у покритті ризику, тобто франшиза, у розмірі від 10 до 15%.

Правилами страхування “Гермес” передбачені чотири стандартні форми страхового покриття, а також деякі додаткові форми, необхідність яких доведена багаторічним досвідом проведення цього страхування.

Приклад покриття виробничого ризику.

Період часу: від початку виготовлення до відвантаження за кордон (небезпека розбіжності термінів постачання за договором).

Власна участь: 10%. Відшкодовується тільки 90% собівартості, а не вартості договору.

Форми: загальний ризик (гарантія виробничого ризику) або тільки політичний ризик (поручительство за виробничий ризик).

Страховий випадок: неможливість відправки товару або відмова від товару.

Тарифні ставки по гарантії і поручительству: залежать від терміну страхування і категорії країни (табл. 20.1), тарифних ставок - табл. 20.2 і 20.3). Тарифна ставка збільшується на страхову суму, що складається з вартості договору, за винятком першого і проміжного внесків.

Таблиця 18.1

Основні форми страхового покриття експортних ризиків

Період часу

Власна участь

Форми

Страховий

випадок

Від відправки товару до надходження платежу.

Премії розраховуються тільки до узгодженого терміну оплати.

10% - при політичному, 15% - при «економічному» ризику (комерційному ризику).

Поручительство (державний партнер, без економічного ризику), гарантія (приватний партнер). При банкрутстві/угоді партнерів. При відхиленні конкурсного виробництва (конкурс по справах неспроможного боржника); примусове приведення до виконання судового рішення без повного задоволення; неплатоспроможність країни після відправки; затримка надходження платежу упродовж шести місяців після закінчення терміну оплати.

Таблиця 18.2

Тарифні ставки по страхуванню виробничого ризику (політичного й економічного), % від вартості покриття

Категорія країни I II III IV V
До 1 року 0,33 0,67 1,00 1,50 2,00
Понад 1 рік 0,42 0,83 1,25 1,87 2,50

Таблиця 18.3 Тарифні ставки по страхуванню поручительства за виробничий ризик, % від вартості покриття (за винятком першого внеску)

Категорія країни I II III IV V
До 1 року 0,25 0,50 0,75 1,12 1,50
Понад 1 рік 0,30 0,60 0,90 1,35 1,80

Гарантії (приватні партнери)

Страхове відшкодування: поділяється на основне відшкодування і тимчасове відшкодування (табл. 19.4 і 19.5).

Таблиця 18.4 Поручительство (державний партнер)

Категорія країни I II III IV V
Основне відшкодування, % Тимчасове відшкодування: 0,33 0,67 1,00 1,50 2,00
на один місяць, % 0,02 0,04 0,06 0,09 0,12
на рік, % 0,24 0,48 0,72 1,08 1,44

Таблиця 18.5

Категорія країни I II III IV V
Основне відшкодування, % Тимчасове відшкодування: 0,68 1,02 1,35 1,85 2,35
на один місяць, % 0,041 0,061 0,081 0,111 0,141
на рік, % 0,492 0,732 0,972 1,332 1,692

”Гермес” також пропонує страхування фінансових кредитів.

Воно служить для покриття ризиків, пов’язаних з кредитами, які видаються на виконання замовлення, тобто кредиту, що надається банком імпортеру (найчастіше в країні експортера). Звичайний кредит, який надається постачальником у формі відстрочки платежу, покривається страхуванням екс

портного кредиту незалежно від того чи має експортер потребу в кредиті для свого власного фінансування.

У цьому випадку покривається ризик експорту, тобто кредит, наданий постачальником, а не кредит на рефінансування банку експортеру. Якщо ризик експортера прийняв на себе банк, то він повинен застрахувати себе від ризику неплатежу за цим кредитом. Форми і витрати на покриття фінансових кредитів аналогічні страхуванню експортних кредитів: страхування фінансових кредитів покриває ризик банку, який дає кредит на виконання замовлення для іноземного покупця (імпортера). Визначення страхового випадку за своїм змістом також збігається зі страхуванням експортних кредитів. 

<< | >>
Источник: Машина Н.І.. Міжнародне страхування: Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури. — 504 с.. 2006

Еще по теме Міжнародний досвід страхування експортних кредитів:

  1. 18.1. Страхування експортних кредитів
  2. Принципи страхування експортних кредитів
  3. Машина Н.І.. Міжнародне страхування: Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури. — 504 с., 2006
  4. Страхування комерційних кредитів
  5. Страхування вексельних кредитів
  6. Страхування банківських кредитів
  7. Досвід Росії
  8. Застосування застережень у міжнародних контрактах
  9. Глава 7 ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ
  10. Глава 8 СТРАХУВАННЯ МАЙНА
  11. Глава 9 СТРАХУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  12. Глава 11 МОРСЬКЕ СТРАХУВАННЯ
  13. Глава13 ЕКОЛОГІЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  14. Глава 15 МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ
  15. Страхування фінансових гарантій
  16. 11.5. Страхування контейнерів
  17. Недоліки страхування
  18. Глава 2 СВІТОВИЙ РИНОК СТРАХУВАННЯ
- Бюджетная система - Внешнеэкономическая деятельность - Государственное регулирование экономики - Инновационная экономика - Институциональная экономика - Институциональная экономическая теория - Информационные системы в экономике - Информационные технологии в экономике - История мировой экономики - История экономических учений - Кризисная экономика - Логистика - Макроэкономика (учебник) - Математические методы и моделирование в экономике - Международные экономические отношения - Микроэкономика - Мировая экономика - Налоги и налолгообложение - Основы коммерческой деятельности - Отраслевая экономика - Оценочная деятельность - Планирование и контроль на предприятии - Политэкономия - Региональная и национальная экономика - Российская экономика - Системы технологий - Страхование - Товароведение - Торговое дело - Философия экономики - Финансовое планирование и прогнозирование - Ценообразование - Экономика зарубежных стран - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика машиностроения - Экономика общественного сектора - Экономика отраслевых рынков - Экономика полезных ископаемых - Экономика предприятий - Экономика природных ресурсов - Экономика природопользования - Экономика сельского хозяйства - Экономика таможенного дел - Экономика транспорта - Экономика труда - Экономика туризма - Экономическая история - Экономическая публицистика - Экономическая социология - Экономическая статистика - Экономическая теория - Экономический анализ - Эффективность производства -